Piia Noronen Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Sopimusyhteiskunta on kaikkien kannalta paras vaihtoehto

Kokoomus linjasi viime  viikonlopun puoluekokouksessaan työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta. Turun Sanomat puolestaan uutisoi, että Kokoomus ei aja tällä hallituskaudella yleissitovuuden poistoa, mutta sitä voidaan miettiä seuraavien eduskuntavaalien alla.

Puoluekokouksessa hyväksytyn aloitteen mukaan kokoomusvaikuttajien tulee edistää kaikin käytettävissä olevin keinoin työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista. Yleissitovien työehtosopimusten tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa työskentelevien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen. Mikäli työnantaja tai työntekijä eivät ole järjestäytyneitä eli eivät kuulu työntekijä- tai työnantajaliittoihin, on työsuhteessa noudatettava kyseisellä alalla tai vastaavassa työssä voimassaolevan työehtosopimuksen vähimmäismääräyksiä.

Kokoomus näyttää valitsemallaan puoluekokouslinjauksellaan selvästi mihin suuntaan työmarkkinoita he haluavat tulevaisuudessa viedä. Se ei valitettavasti ole myönteinen sopimusyhteiskunnan kannalta. Erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina sopimisen kulttuuri voi nousta arvoon arvaamattomaan.

Yhdessä sopiminen edistää työmarkkinoiden vakautta, ja vakaat työmarkkinat ovat taas sekä työntekijöiden että työnantajapuolen etu.  Kolmikantaneuvottelut sekä yleissitovuus eivät ole mikään menneen maailman juttu, vaan sillä nimenomaan luodaan sekä ennustettavuutta että vakautta työmarkkinoille ja sitä kautta koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Kolmikantaneuvotteluita ja vakautta tullaan tarvitsemaan myös tulevaisuudessa, koska Suomen talouden näkymät eivät ole kovinkaan nousujohteiset. Vain yhteisesti sopimalla on mahdollista vakauttaa suomalaista työelämää ja muuttaa yhteiskuntaa meille kaikille paremmaksi.

Piia Noronen
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Minulle on enemmän "sopimusyhteiskuntaa" sellainen malli, missä minä ja hypoteettinen työntekijäni teemme keskenämme työsopimuksen, joka noudattaa työlainsäädäntöä ja johon kumpikin on valmis suostumaan. Sen sijaan, että työehdoista sovitaan laajasti sellaisten liittojen toimesta, johon kumpikaan meistä ei kuulu.

Toimituksen poiminnat