Piia Noronen Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Työehtosopimuksia laiminlyövät työnantajat julkiseen rekisteriin

Työehtosopimuksen (TES) solmivat alan työnantaja- ja ammattiliitto. Työehtosopimuksella sovitaan alan vähimmäisehdot, kuten esimerkiksi vähimmäispalkat. Työntekijän ja työnantajan välille solmittava työsopimus ei saa sisältää huonompia työehtoja kuin kyseisen alan työehtosopimuksessa on sovittu. Kuitenkin pitkän historian omaavan suomalaisen sopimusyhteiskunnan taivaalla on havaittavissa tummia pilviä. Esimerkkinä joidenkin työnantajien laittomasta toiminnasta voidaan kertoa pamilaisen Piia Norosen kokemus viimeisimmästä työhaastattelusta.

 

Piia kävi joitain viikkoja sitten erään yrityksen työhaastattelussa. Hyvin alkaneen haastattelun loppupuolella haastattelija esitti erikoisen kysymyksen: “Meillä ei sitten pystytä maksamaan TES:n mukaista palkkaa, miltäs tämä kuulostaisi?” Piia, aktiivisesti ay-toiminnassa mukana olevana, ei ollut työnantajan kanssa samaa mieltä asiasta.  Hän sai pian haastattelun jälkeen kyseisestä yrityksestä sähköpostia: “Kiitos kiinnostuksestasi yritystämme kohtaan. Sinua ei valitettavasti ole palkattu.”

 

Valitettavan liian usein kuulee, varsinkin nuorten keskuudesta siitä, että jopa työhaastattelussa tai -paikkailmoituksessa mainitaan palkka, joka ei vastaa TES:iä. Näin kävi myös Piian kohdalla. Työnantajan on maksettava työsuhteeseen sovellettavan alakohtaisen TES:n mukaista palkkaa. Vaikka työnantaja ei olisi omalla tahollaan järjestäytynyt, velvoittaa TES:ien yleissitovuus työnantajaa maksamaan vähimmäispalkkaa, joka on alan sopimuksessa työnantaja- ja ammattiliittojen kesken sovittu. Työehtosopimus on ehdoton minimi! Työnantajille ei voida antaa minkäänlaista pelivaraa tässä suhteessa.

 

Alipalkkaus on yleisintä aloilla, joilla on paljon epätyypillisiä työsuhteita. Eniten tähän ongelmaan törmää palvelualoilla yksityisellä puolella. Lisäksi ongelma rehottaa rakennuspuolella, pitkälti ulkomaalaisten työntekijöiden runsaan käytön takia. Nuoret ja ulkomaalaiset työntekijät eivät usein osaa vaatia sopimuksen mukaista palkkaa. Alipalkkausongelman ääri-ilmiöinä voidaan pitää harmaata taloutta ja suoranaista rikollista toimintaa, joista on tullut joillekin työpaikoille jopa osa normaalia arkea.

 

Alipalkkaus on kriminalisoitava! Tämä tarkoittaisi sitä, että alipalkkaa maksaneille työnantajille määrättäisiin kovia sanktioita oikeusteitse. Tämän lisäksi työmarkkinoilla laittomasti käyttäytyvät työnantajat on koottava yhteen julkiseen rekisteriin, jota ylläpidettäisiin esimerkiksi Patentti ja Rekisterihallituksen ylläpitämässä Kaupparekisterissä. Valvonnasta on neuvoteltava molempien osapuolten liittojen kesken. Näillä muutoksilla tehdään työmarkkinat kaikille reilummiksi - niin työntekijöille, kuin työnantajillekin. Yritykset eivät saa epärehellistä kilpailuetua muihin yrityksiin nähden ja työntekijä saa vähintään alalle neuvoteltua vähimmäispalkkaa.Sopimuksia ei olla tehty turhaan. Niistä on pidettävä kiinni, ja jos tarvetta uudistuksille syntyy, on uudistuksista sovittava molempien osapuolten kesken.

 

Piia Noronen

pamilainen luottamusmies, Demarinuorten liittohallituksen jäsen, Turku

 

Antti Mäki

metalliliittolainen työsuojeluvaltuutettu, varapääluottamusmies, Demarinuorten liittohallituksen varajäsen, Kaarina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (117 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Kyllä! Työnantajat suoraan häpeäpaaluun! On ehdottomasti parempi, että Suomeen ei jää yhtään työpaikkaa!

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

"Työehtosopimus on ehdoton minimi! Työnantajille ei voida antaa minkäänlaista pelivaraa tässä suhteessa."

Nykyään homma menee niin että työnantaja hakee ilmaistyöläisen työkkäristä ja kun harjoittelujakso on päättynyt, vaihdetaan vanha ilmaisorja uuteen. Tällä tavalla työnantajan ei tarvitse välittää työehtosopimuksista tai muistakaan velvoitteista.

Mika Samuel Kiekkijev

Vai, että tällainen rekisteri tällä kertaa,sen verovelkarekisterin rinnalle.

Miten olisi julkinen rekisteri Demareista työnantajan suojaksi?

Pekka Heliste

Virossa tuo veovelkarekisteri on ollut käytössä jo pitkään eli jos tässä kuussa on jäänyt veroja maksamatta.olet seuraavassa kuussa julkisessa velkarekisterissä

Näyttää siltä, että Viron systeemistä halutaan kopioida vain rusinat

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Miten olisi julkinen rekisteri työntekijöistä, joilla ei ole mitään halua hoitaa hänelle määrättyjä tehtäviä?

Työnantajahan voi täysin tietämättömänä valita työntekijän, jolla ei ole kykyä/halua hakemaansa tehtävää hoitaa. Negatiivista arvosteluahan ei tietääkseni saa työtodistukseen laittaa.

Todellisuudessa ainoa keino saada Suomea tolpilleen on luoda olosuhteet, joissa yrittäjä pystyy/haluaa palkata lisää työntekijöitä. Ei missään tapauksessa lisääntyvällä valvonnalla ja rasitteiden lisäämisellä maamme tilannetta korjata!

Mikael Kerokoski

Työnantaja joutuu siis noudattamaan sopimust (TES) jota hän ei ole ollut itse tekemässä. Tämä menee taas vähän samaan kastiin kun toinen demariavaus nollatuntisopimusten kieltämisestä.

Jos firmalla ei ole rahaa niin ei ole rahaa. Tai jos joku suostuu tekemään töitä euron tuntiliksalla niin mitä sitten? Teillä ay-änkyröillä tuskin kellään on kokemusta yrityksen pyörittämisestä.

Pekka Heliste

Ei kukaan tee töitä eurolla , ei ainakaan vapaaehtoisesti.Kysymys on samasta jos seisoo kielekkeellä, takana 100 metrin pudotus ja maan puolella ärjyvä karhu

Jos hyppää tai jää karhun raadeltavaksi niin on tehnyt vapaan valinnan

Yrittäjääkin suojaa lainsäädäntö kohtuuttomilta sopimusehdoilta, miksei myös palkansaajaa ?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Missä asiassa lainsäädäntö suojaa yrittäjää kohtuuttomilta sopimusehdoilta?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #38

Riippuu hieman tapauksesta :) Yrittäjät ovat pakkotyövelvoitettuja toimimaan valtion verovouteina ilman mitään korvausta. Aikaisemmin verovouti sai sentään työstään korvauksen tai jonkin muun etuoikeuden mutta tämänpäivän verovoutina yrittäjät eivät saa mitään korvausta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo Kerokosken kommentti on osoitus siitä miksi Suomeen tarvitaan työelämän pelisäännöt. Työnantajat, jotka jättävät velvoitteensa hoitamatta vääristävät kilpailua ja rehelliset yrittäjät ovat ne jotka siitä eniten kärsivät.

Mikael Kerokoski

Pelisäännöt tarvitaan ehdottomasti. Nykyisen sanelupolitiikan tilalle.

Pekka Heliste

Suomessa on ehdoton työnanatjan direktio-oikeus.Se tarkoittaa, että työnanatjan valta on dikdatoorinen ja aina noudatetaan työnantajan kantaa.

Saksassa ja Ruotsissa työntekijöillä on laaja myötämääräämisoikeus ja niinpä työnantajan on neuvoteltava näissä maissa,Suomessa ei

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #28

"Suomessa on ehdoton työnanatjan direktio-oikeus"

Eikä ole.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

Työnantajalla on ehdoton oikeus tulkita työ- ja työehtosopimusta sekä lakeja ja asetuksia työpaikalla. Työnantajalla on myös työnjohto-oikeus. Työnantajalla on myös lain säätämät sanktiot käytössään työtä ja työpaikkaa johtaessaan.

Työntekijöillä on vain oikeus haastaa jälkikäteen työnantajan tulkinnat joko luottamusmiesten kautta aina työtuomioistuimeen saakka. Sen tuomiot taas tunnetaan koska suomalaiset työlait tunnetaan.

Markku Laaksonen

Olisi syytä puhua myös työntekijäpuolen velvotteista, eikä vain toisesta osapuolesta. Sovelletaanko työntekijään vain ay-perinteiseseti heikoimman työntekijän mukaista asteikkoa, vai parhaimpien tason mukaista.
Työsopimukset tulee viedä yritystasolle, missä palkat maksetaan, työ suoritetaan.
Vaikuttaa, että vasemmisto, ay-liike pyrkii vanhoillisella pykälä logiikallaan jäykistämään työmarkkinoita entisestään. Se on täysin vastoin työmarkkinoiden nykytilannetta, työllistymistä ja kansantalouden etuja, siis sanalla sanottuna vastoin omia etuja.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Eikö samaan hengenvetoon voitaisi luoda kaiken maailman rekistereitä. Esim. julkiset sairaanaolo rekisterit työntekijöistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Siinä rekisterissä taitaisi turvonnut julkinen sektori olla aika suuressa roolissa?
Tällaisia esityksiä keksivät vain sellaiset, joille 450.000 työtöntä Suomessa ja 25-31 miljoonaa EU:ssa ovat vain pikku juttuja?
Sture Fjäder (AKAVA) on ensimmäinen AY-johtaja, jolla on nyt ns. ratkaisuhakuisia ideoita työttömille. STTK ja SAK painavat jarruja hihnat punaisina järjestöjen - ei työttömien jäsenten - edut päällimmäisinä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suomessa on nk. vapaat työmarkkinat. Toisin sanoem meilläole ei ole, päin vastoin kuin tärkeimmissä kilpailijamaissamme, minkään laista minimipalkkalainsäädäntöä. Palkkataso sovitaan puhtaasti työntekijä- ja työnantajapuolen vapaissa neuvotteluissa ja voidaan sopia vaikka tasolle 1 euro/tunti.

Työehtosopimuksen palkka on pohjataso. Työmarkkinat ovat 100 % joustavat, lisää palkkaa saa maksaa kuka tahansa kenelle tahansa.

Millä logiikalla sopimuksissa ei pidä pysyä, vaan niitä saa rikkoa, jos siltä tuntuu?

Mikael Kerokoski

"Työmarkkinat ovat 100 % joustavat"

Ei täältä ainakaan huumori lopu.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #15

Minä olen sopinut joustoista jo 70-luvulta lähtien, ei siinä mitään uutta ole

Joustoja kyllä löytyy, jos on luottamusta

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Häpäisy on vanhanaikasta ja ei tuo ole kenenkkään tukemista. Kuka ja missä haastattelussa ja kuka sano ja kaverin kummin kaimalekki sattuu... Kyllä ay-liike on tehny paljon hyvvää, mutta tyhjänpäivänen epähygieninen lietsominen ei rakenna mittään.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Olin 6 vuotta duunissa kaupassa. Sinä aikana ei pam saanut aikaiseksi edes 50€ korotusta liksaan, hyväksyi aukioloajan pidennyksen tuosta vain, ainiin, lapselliset taisi saada parin viikon siirtymäajan iltahoidon järjestämiseen, liekö sekään ollut pamin ansiota...työolojen parantamiseksi ei tehty yhtään mitään. Tavallista oli ettei esimerkiksi 2 viikkoa ennen joulua tiennyt onko vapaata vai ei. Vieläkin lienee pakollista allekirjoittaa paperi jossa hyväksyy 7 tunnin vuorovälin, käytännössä monelle tarkoittaa 3-4 tunnin unia. Ja kun halusimme omassa duunipaikassamme sopia vuorot niin että toiset tekisivät pelkästään aammuvuoroja ja toiset iltavuoroja niin pam oli ainoa jolle se ei sopinut. Joten kiitos vaan tyhjästä pam. Lisää tällaisia ehdotuksia niin ei tarvitse niitä työntekijöitä ajatella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Olitko PAMin jäsen? Jos olit, kenen on vika, etteimitään saatu aikaiseksi?

Ammattiliitto on jäsentensä yhdistys, ei muuta. Jos liitto ei saa mitään aikaiseksi, se tarkoittaa, että jäsenet, myös sinä, ovat saamattomia.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Luin toisseen kerttaan enkä käsitä tämän plokin ideaa, yleissitovuus tuli ja tarkottaa, mitä tarkottaa ja ay-liikkeellä ois oma kohtansa toimia...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Minäkin jouduin lukemaan kaksi kertaa...enkä tullut "hullua hurskaammaksi". Taitaa olla yrittäjän vapaus ja yleensäkin vapaus katoava luonnonvara. Yleissitovuus ja saavutetut edut lienevät tulevaisuudenkin avainsanat työttömyyden torjumattomuudessa. Vaikka on Joulu lähellä, tulee jo pääsisäislaulu " murhemielin kyynelöiden.." , mieleen.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ei mikään menestyvä yritys yritä lipsua työsopimuksista eikä kukaan työnantaja maksa matalinta mahdollista palkkaa. Hyvälle työntekijälle ei makseta koskaan liikaa. Huonolle joka penni on liikaa.

Asia on vain ikävä kyllä niin, että yrityksillä menee joskus huonosti eikä rahaa riitä yrityksen kaikkiin kuluihin. Sellaisessa tilanteessa yrityksen päätöksenteko noudattelee henkiinjäämisen määrittelemiä vaateita eivätkä silloin kaikki päätökset ole läheskään aina täysin oikeita, koska toinen mahdollisuus on yrityksen sulkeminen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On erittäin hyvä kysymys markkinataloudessa,että mikä asia on yrityksen sisäinen ja mikä kuuluu kaikkien tietää.

Tosiasiassa markkinatalous hyvin toimivana teoriana voi toimia vain silloin,kun kaikki on esillä ja läpinäkyvää. Monen moni näistäkin kommenteista tarttuu siihen heikkoon oljenkorteen..että "mitä jos tulee tiukat ajat". No..koska ne tulevat oikeastaan kaikille yrityksille ajoittain..niin silloinhan se pärjää joka eniten tekee väärin toisia kohtaan. Heidän logiikallaan tämä on oikein. Markkinataloudesta viis..

Kannatan henkilöille yksilönsuojaa,mutta koska yritykset eivät ole henkilöitä,niin niillä ei kuulu olla mitään suojaa vaan kaikki näkyviin. Aina kotiin tehtävistä keittiöremonteista lähtien,että asiakas näkee mistä ja mitä hän maksaa tuotteita ostaessaan. Syy miksi näin ei haluta tehdä löytyy juuri tuosta suunnasta..yrittäjillä pitää olla näitä etuoikeuksia,koska muuten ei kiinnosta yrittää.

Mikael Kerokoski

Toisinaan huonot ajat? Lama alkoi vuonna 2007, huonoa on kohta ollut vuosikymmen. Sehän ei tosin ay-elättejä kiinnosta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

ÖÖh..tiesitkö muuten,että elämää on ollut ennen vuotta 2007 ?

Muuten nassuttamisesi ay-eläteistä olikin turhaa. Muistaakseni sinäkin olet ollut näillä palstoilla kannattamassa markkinataloutta,mutta nyt se ei kelpaisi..taisi osua lähelle keittiörempat..

Edit: myönsitkö muuten juuri äsköisellä kommentillasi,että olen ymmärtänyt logiikkanne oikein..siis sen jonka esitin?

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #23

Markkinataloutta olisi se että työn voi teettää sillä joka suostuu sen pienimmällä palkalla tekemään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #40

Tiesitkö,että markkinatalous pitää muutakin sisällään?

Kuitenkin tuon pienimmällä palkalla tekemiseen voi vaikuttaa moni muukin kuin markkinatalous..esim. feodalismi,väkivalta,pelottelu jne. ja sitten sinä tulet kertomaan sen olevan markkinataloutta,kunhan vain joku tekee sinulle halvalla. Mainio leikkaus asiasta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kaupan alan (myyjän) tessin taulukon mukainen kuukausipalkka (perälauta?).
1 vuosi työssä 1605e eli 10.05e/h. 8 vuotta työssä 2258e eli 14.10e/

Tuntuvat niin kovilta, ettei kaupan työnantajan rahkeet kestä? Jospa se kauppiaan liikeidea ei olekaan oikea?

Molemmat kärsii. Tuolla työntekijän palkalla "herra ei huonetta rakenna" ja kauppias joutuu mieron tielle.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Työnantajalla on,yksityiselläkin,oikeus sanoa työntekijä irti koeaikana,jos ei homma toimi.Jos yksityinen palkkaa henkilön,kaipa hän pikkasen käyttää harkintaansa,ja näkee onko tyyppi sopiva tahi ei...?Ko?

Työstä kieltäytyminen es. käy syyksi.Jos joku vaan seisoo ja ihmettelee,ei ole pakko duunissa pitää.Ei yksityisellä,eikä julkisella.Valvonta ja rasitteet..niinpä,verottaja,yrityslaki jne.Kuinkas sattuisikaan,kun es.virossa on aivan erilainen yrityslaki kuin Suomessa.Suomessakin voi ja sovitaan henkilöiden kesken mm.palkasta.

Kukahan lakeja säätelee tässäkin maassa,loppujen lopuksi.Poliitikoiden on syytä katsella peiliin.Viime vuosituhannen systeemejä ei ole haluttu muuttaa.Kurkku suorana kuitenkin ulistaan mm.katainen kotiäitejä osa-aika duuneihin,kyllä vaan 3-6 kk.ilman rahaa,kun hommat kestää paperien pyörittäjien käsissä.Sekä muutaman viikon duunista menee kaikki uudelleen järjestelyyn,se työtön pitäisi kuitenkin elää jollakin sillä välin kun päätöksiä nuijitaan eri virastoissa.

Sama koskee nuorisoa,työnantajien ja nuorten ääni jätettiin kuulematta,ns.kisällimalli ei poliitikoille sopinut,olisi vielä työnantajat ja nuoriso kohdanneet toisensa.Työnantaja saanut kouluttamansa tekijän,ja nuori duunia.Näin suoraan se ei sovi mennä,ei ilman byrokratiaa ja sitä virkamiesten armeija.Täytyyhän niitä päätöksiä tehdä sen kymmenessä instansissa,ja kultakin erilainen päätös.Ettei lopu paperien pyöritys kesken.Se on tärkeätä.

Ei kai se 6euron tuntiliksa ihan oikein ollut niille maahanmuuttajille,16 h päivistä,ilman mitään oikeuksia.Näin kuitenkin toimittiin,missäpä se liitto on oikeusia ollut huutamassa julkisuudessa?Aika vaikeata on siellä myös henkilökunnalle antaa vastauksia työntekijöiden laillisista oikeuksista,kun niistä joku kyselee.Lakikirja pitää opetella jäsenten ihan itse,ja itse itseään puolustaa.Siellä kun kirjasta joutuvat opettelemaan ne,joiden duuniin asiat pitäisi kuulua.

Kolmekin eri tyyppiä antaa omanlaisensa vastauksia,ja totta tosiaan tietojaan hakevat kirjoista.Alkeellisimmatkin työlain säädännöt ovat utopiaa.Siinä sitten neuvotaan duunareita??

Saksaan tulee minimipalkka ensi vuonna
ULKOMAAT 2.4.

Saksassa otetaan ensi vuonna käyttöön minimipalkka, joka on 8,50 euroa tunnilta. Minimipalkka oli Saksan sosiaalidemokraattien keskeinen vaatimus viime syksyn vaaleissa.

Minimipalkkaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa alaikäisille, harjoittelijoille ja vasta työllistyneille pitkäaikaistyöttömille. Saksalaisista palkansaajista joka kymmenes tienaa nyt alle minimipalkan. Entisen Itä-Saksan puolella joka neljäs jää rajan alle.

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/saksaan-tule...
Että siittä..
Taitaa suomessa olla PAM neuvotellut es.siivoojien palkaksi alle 8 euroa tunnilta,meinaan kun 25 vuotta ammatikseen tehneille maksetaan 12 euroa tunnilta..Eikös se pam laittanut kiinteistönhoitajat sekä siivoojat samaan kastiin?Ikälisät poistettiin.

Tietysti voi laittaa taulukoita es.siivoojien,avustavien henkilöiden,keittiöhenkilökunnan jne.palkoista.Elinkustannukset kun suomessa ovat Norjan tasoa,hinnat,ja palkkataso pienpalkkaisilla virolaista tasoa(suhteessa).Duunia tekevistä perheistäkin kun joutuvat toimeentulo luukulle menemään nämä arvoyhteisön alamaiset.

Yhtä kaikki,keidenköhän asiaa nykyään ajavat.Omaisuutta ja rahaa on,mä käsittäisin niin,että kun liitto jäseniltään maksut ottaa hanakasti,niin eiköhän se ole liiton duunia silloin ajaa maksajien asiaa,ei kovapalkkaisen johdon ,jos ei duunarien puolta edes osata/haluta pitää,on vika muualla kuin työnantajissa.

"Onko Palvelualan ammattiliito PAM tehnyt JOSKUS JOTAIN jäsentensä etujen ajamiseksi??? Ammattiliiton "arvostuksesta" kertoo paljon jo se, että kaupan alalla suurin osa työntekijöistä ei kuulu oman alansa ammattiliittoon! Loimaan kassasta YTK:sta saa työttömyysturvan 99 eurolla vuodessa.

PAMilla on paljon johtajia, joille ammattiliitto maksaa palkan. On kankea ja kallis hallinto, josta koituu isot kulut. On lomamökkejä ympäri Suomea, jotka on varattu PAMin johtajien lomailuun. Mihin jäsenten maksamat jäsenmaksut käytetään?

Huvittavaa on, että PAMin vaaleissa lähes kaikki ehdokkaat ovat on SDP:stä ja Vasemmistoliitosta. PAMin jäsenkunnassa kuitenkin on kaikkien puolueitten kannattajia"

Onko näin?

Mikael Kerokoski

Epäsopivan työntekijän voi irtisanoa 4kk koeajan sisällä. Jos työntekijä heittäytyy viidentenä kuukautena epäsopivaksi niin silloin on myöhäistä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Enimillään sen 4kk.Työnantaja voi irtisanoa työntekijän jos ei työntekijä hoida velvoitteitaan.Eli jos es.jäbä seisoo tumput suorina ja laiminlyö työnsä ,on siinä aika päivänselvä syy,eikö?
Molemmilla kun on velvollisuutensa,kuului liittoon tai ei.

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #52

Vastikään oli lehdissä oli tapauksesta jossa asiakkaille kiukuttelevaa kassaa oli koitettu irtisanoa, työnantaja hävisi oikeudessa.

Työnsä voi hoitaa huonosti myös niin että lain kirjain työntekemisestä täyttyy.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kyllähän epäsopivan työntekijän voi irtisanoa myöhemminkin, jos hän tekee virheitä tai myöhästelee töistä tai ties mitä.

Et ole välttämättä kuullut, mutta kyllä Suomessa potkuja jaetaan.

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #53

En ole kuullut että henkilöstä johtuvaa irtisanomisperustetta olisi koskaan hyväksytty.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #59

Minä olen irtisanonut ja purkanut työsopparin kymmeniltä työntekijöiltä.

Pitää vain olla peruste.Muutama on edennyt oikeuteenkin sakka, mutta kyllä kantani on aina voittanut.

Ei kukaan irtisanotuista ole hyväksynyt perustetta , mutta sitähän ei tarvita

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #82

Minäkin olen, poikkeuksetta tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Oletko irtisanonut jonkun sen takia että hän on laiska tai tekee työnsä huonommin kuin muut?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #89

Työsopimuslaissa on hyvin selvät pykälät miten työnsä tekemättä jättävästä tai muuten asiattomasti käyttäytyvästä työntekijästä pääsee eroon.

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #91

Voisitko pikaisesti referoida? Ja huomaathan että kyse oli laiskasta ja tympeästä, ei työtä tekemättömästä. Asiatonkin voi olla olemalla epäkohtelias, ja epäkohteliaisuus ei ole kelvannut irtisanomisperusteeksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #96

Työsopimuslain 3 luvun 1§:n mukaan "Työntekijän on tehtävä työnsä huolellisesti noudattaen niitä määräyksiä, joita työnantaja antaa toimivaltansa mukaisesti työn suorittamisesta. Työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa.". Sen rikkomisen seurauksista kerrotaan saman lain 7 luvussa, m.m. 2. §:n 1. mom:ssa näin sanoen: "Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä ...". Lisäksi 8 luvussa kerrotaan vielä vakavammista keinoista eli työsuhteen purkamisesta ilman, että työntekijää tarvitsee katsella edes irtisanomisaikaa eikä siitä maksaa.

Tuo 7 luvun 2§ kannattaa kuitenkin lukea kokonaan ja toimia sen kuvaaman proseduurin mukaisesti eli työntekijää on kuultava ja ensin varoitettava.

Toisaalta on myös syytä muistaa, että työsopimuslaissa annetaan irtisanomisen lisäksi myös muita seuraamuksia työnantajan käytettäväksi.

Koko Työsopimuslaki iltalukemiseksi: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/2001005...

Työntekijän kokeminen tympeäksi sen sijaan kuulostaa henkilökemioista johtuvaksi asenteiden vääntymiseksi. Siinä tilanteessa kannattaisi molempien katsella jonkin aikaa peiliä.

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #98

"Työntekijän kokeminen tympeäksi sen sijaan kuulostaa henkilökemioista johtuvaksi asenteiden vääntymiseksi. Siinä tilanteessa kannattaisi molempien katsella jonkin aikaa peiliä."

Niin. Mitäs jos se työntekijä ei halua vaihtaa työpaikkaa?

Toistan vielä ettei unohdu; suomessa ei saa irtisanoa ketään henkilöstä johtuvasta syystä. Avioerokin on helpompaa kuin irtisanoa vittumainen työntekijä.

Lisäpisteitä saat tuosta "kokemus"-tulkinnasta. Osa ihmisistä on vittumaisia persereikiä ihan luonnostaan, ja siksi epäsopivia asiakaspalvelutyöhön.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #102

Jos ihminen on, kuten Kerokoski sanoo, sopimaton asiakaspalveluun niin silloin jää todennäköisesti työtehtäviä hoitamatta tai ne eivät tule asiallisesti hoidettua ja siihen työnantaja voi puuttua. Onneksi ei kuitenkaan pärstäkertoimeen sillä työnantaja ostaa työpanoksen työaikana, ei luonnetta tai tajuntaa.

Ennenkuin lähdemme kehittelemään ihmisen luonteenpiirteistä irtisanomisperusteita, meidän on turvattava v-maisten ihmisten asema esimerkiksi takaamalla työttömyysturva e.m. syystä irtisanoutuneille. V-mäisyys kun ei liene tässä yhteiskunnassa kiellettyä edes vielä työläisiltä. Monet työnantajathan tuntuvat kokevan sen olevan suorastaan heidän velvollisuutensa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #89

Kyllä, se on tehtävien laiminlyöntiä. Nykyään työnohjausjärjestelmä on lahjomaton todiste laiskuudesta .

Ja ennen tietojärjestelmää esimies kirjasi tehdyt työt ja kun vertailu antoi pidemmältä ajalta tuloksen , jossa joku teki jatkuvasti selvästi vähemmän kuin muut eikä toistuvasti selvinnyt annetuista töistä määräajassa

Ja kun tarkkailu oli sen verran pitkältä ajalta , että kysymys ei ollut satunnaisesta vaihtelusta niin potkut olivat lailliset, kuten oikeuskin sitten totesi

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ongelma tässä on, että vaihtoehtona ei usein ole maksaa TES:n mukaista palkkaa tai maksaa TES:n alittavaa palkkaa, vaan maksaa TES:n alittavaa palkkaa tai olla palkkaamatta lainkaan.

Pekka Heliste

Ei se näin mene.Jos palkka tippuu tarpeeksi alas niin joku muu rahoittaa työntekijää

Ei Indonesiassakaan työntekijää saanut töihin hinnalla millä tahansa.Jos palkka oli liian alhainen niin he valitsivat rikollisuuden tai jonkun muun vastaavan jutun

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kyllä se menee juuri niin kuin Jani sanoi. Meillä on joko henkilö työllistettynä tai sitten se henkilö on työttömänä ja/tai rikollisena. Eiköhän se ensimäinen vaihtoehto noista kuitenkin ole paras. Henkilö tietenkin voi hakea työtä useammasta yrityksestä ja valita niistä itselleen parhaan vaihtoehdon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

Mustonen kirjoitti: " Henkilö tietenkin voi hakea työtä useammasta yrityksestä ja valita niistä itselleen parhaan vaihtoehdon."

Mustonen ei liene kuullut käsitteestästä suhteellinen liikaväestö joka on kansantaloustieteilijöille ollut tuttu jo 1700-luvulta David Ricardon päivistä. Se liittyy hänen kehittelemäänsä kansantaloudelliseen palkkalakiin jonka mukaan (vapaasti määräytyvät) palkat pyrkivät asettumaan alimman hengissäpysymisen tasolle.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #67

Jos se noin olisi, niin kaikille suomalaisille työntekijöille maksettaisiin joko minimipalkkaa tai alinta mahdollista TES-palkkaa. Mikähän lienee oma palkkasi ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #74

Kyse on kansantalouden laista joka toimii puhtaasti ja yksin vain n.s. ceteris paribus -olosuhteissa. Maailma ei kuitenkaan toimi niin vaan samaan aikaan vaikuttavat myös muut tekijät, talouden lait ja olosuhteet.

Viittasin tuolla palkkalailla ja sen seurauksilla tilanteeseen jos erilaiset palkka- ja työehtojen säätelyt ja sopimiset poistettaisi niinkuinjotkut tälläkin palstalla haluaisivat tehdä.

Tuon lain osoittama paine palkkojen polkemiseen vaikuttaa kuitenkin koko ajan meilläkin työehtoihin. Onhan työnantajat ja heidän EK:nsa koko ajan vaatimassa työehtoihin "joustoja" ja "kilpailukykyä". Heidän vaatimuksensa näyttävät saavan vastakaikua jopa tänne kirjoittavien joukossa. Ricardo & kmpnit havaitsivat siis todella vaikuttavan lainalaisuuden.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #56

Ainhan voi hakea, on eri asia saako.Kun työttömiä on 485000 ja paikkoja auki n 50000 kuukudessa niin on selvää, että vain virheettömät valitaan.Ikääntyneet , vähän sairaat etec jäävät rannalle.

Ei mahdollisuus hakea merkitse työllistymistä.

Kokielepa pikkujouluissa jakkaraleikkiä, jossa jakkaroita on yksi vähemmän kuin kilpailijoita.Yksi jää aina rannalle ja joku on mestari joka pärjää aina, jakkaraleikki kun sopii hänen ominaisuuksiinsa

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #84

Työehtoja joustavoittamalla saataisiin kuitenkin vähän useampi henkilö työllistymään.

Ketäänhän ei pakoteta hakemaan sitä työpaikkaa, jossa palkka olisi alempi kuin TES-raja. Annetaan vain mahdollisuus. Sitähän se turhan byrokratian karsiminen (mielestäni) tarkoittaa, että annetaan ihmisille lisää mahdollisuuksia päättää omasta elämästään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #87

Mustonen lupailee työpaikkoja. Noin ei kuitenkaan koskaan missään ole käynyt. Meilläkin on TEShin lisätty kaikenlaisia paikallisia "joustoja" (luo: työnantaja joustatuttaa työntekijöitä) mutta mistään niistä ei ole syntynyt yhtään utta työpaikkaa.

Ainahan pitää muistaa miksi työnantaja palkkaa ihmisiä töihin: Siksi ja silloin kun ihmisen työpanoksesta saa uutta lisäarvoa enemmän kuin muilla keinoilla saisi. Työntekijän työpanoksen tuottamille palveluille ja tuotteille pitää olla maksukykyiset markkinat joihin lisätuotanto uppoaa niin, että taloudellista tulosta syntyy enemmän kuin jättämällä työntekijä palkkaamatta.

Työehdot ja työntekijät voivat joustaa vaikka kuinka paljon mutta se ei tuo lisätyöpaikkoja. Useasti käy jopa niin, että joustamalla työehdoissa mahdollistetaan pienempi työvoimantarve ja silloin työpaikkoja suorastaan menetetään.

Toisaalta työehdot eivät koskaan ole vain henkilökohtainen, n.s. oman elämän asia. Ne ovat aina osa yhteistä kokonaisuutta ja vaikuttaa muiden vastaavassa asemassa olevien työehtoihin ja työllistymismahdollisuuksiin. Ne eivät siis ole yksityisasia.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #88

No kyllä minun nähdäkseni on nimenomaan jokaisen ihmisen omaan sopimusvapauteen kuuluva asia, kelle työpanoksensa myy ja mihin hintaan. Yleissitova työehtosopimus on nähdäkseni loukkaus ihan perusoikeuksia vastaan.

En tietenkään halua kieltää liittoja tällaisia sopimuksia kirjoittamasta, kunhan eivät vaatisi niiden noudattamista niiltä jotka eivät ole niille koskaan mitään valtakirjaakaan antaneet.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #88

Annan Jormalle esimerkin:

Yksityinen työnantajahan palkkaa työntekijän (noin karkeasti ottaen) vain, jos työntekijän työpanoksen arvioidaan tuottavan yritykselle vähintään sen verran kuin työntekijästä aiheutuu palkka- ym. kuluja.

Jos TES tai muu sopimus määrää, että työntekijälle pitää maksaa vähintään 15,-/h, mutta työntekijän työpanoksen arvo yritykselle olisi esim. 12,-/h, niin työntekijä jää palkkaamatta ja työ tekemättä. Meillä on silloin yksi työtön lisää työvoimatoimiston luukulla.

Enkä nyt oikein hyväksyisi vasta-argumentiksi sitä, että 12 eurolla/tunti ei elä Suomessa, koska jokainen tietää parhaiten millä palkalla elää ja kannattaa ottaa työtä vastaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #92

Jos yksityisen työnantajan tuotteet eivät mene kaupaksi sellaiseen hintaan, että tuotantokustannukset ei tule katetuiksi, business ei ole kestävällä tolalla. Sellaisen yrittäjän kannattaisi miettiä liikeideansa ja ansaintalogiikkansa uusiksi. Jos tuote ei ole kunnossa, ei sitä voi työntekijöiden selkänahkasta kuntoon saada.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #97

Olet Jorma oikeassa, mutta ongelmaa pahentaa myös korkea verotus, joka aiheuttaa kustannuksia sekä yritykselle että palkansaajalle.

Minä en osaa sanoa, mikä olisi sopiva TES- tai minimipalkka kustakin työstä. Sehän riippuu mm. paikallisista elinkustannuksista (esim. kunnallisvero, vuokrataso ym.) ja ko. henkilön henkilökohtaisesta tilanteesta ja kyvykkyydestä. Sen vuoksi paikallinen sopiminen olisikin mielestäni paras tie löytää kuhunkin tilanteeseen sopiva palkka.

Iso osa työstä on kuitenkin siirtynyt pois Suomesta halvempien (työvoima)kustannusten maihin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #103

Mitähän kustannuksia korkea verotus aiheuttaa? Verotus on keino maksaa sovitut menot. Pitäisikö ne jättää maksamatta?

TES-palkka on työmarkkinoilla sovittu minimi. Se on siis markkinakilpailun tulos ja jo määritelmällisesti oikea taso. Sellaista se kilpailu markkinoilla nyt vain on.

Suomesta ei liene yksikään yritys siirtänyt tuotantoaan Kiinaan palkkakustannusten takia, vaan kaikki ovat lähteneet sinne puhtaasti logistisista syistä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #87

Js palkka tippuu alle tessin niin henkilö on sossun luukulla ja silloin soossutuki muuttuukin yritystueksi.Maksamalla huonoa palkkaa yrittäjä saa ajettua muita markkinoilta eli seurauksena on kilpailun vääristyminen

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #87

Sulo Vilen voi palkata sillä periaatteella, että palkkaa kun halvalla sai

Ja jos joku lähtee alle torihintojen tekemään työtä niin se auttaa kyllä työllistämisessä tuossa palkkapolkua harrastavassa yrityksessä, mutta samalla kilpailu vääristyy ja jostain toisesta firmasta potkitaan pihalle vastaava määrä

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #108

Olen Helisteen kanssa pitkälle samaa mieltä. Tosin ei ne TESsien mukaisetkaan palkat aina takaa riittävää toimeentuloa. On tapauksia joissa sossun ehtoina oleva minimitoimeentulo alittuu niilläkin. Silloin nekin ovat ovat kilpailua vääristäviä yritystukia.

Erityisesti vaarallisia o vat n.s. keltaisten yhdistysten ja liittojen tekemät sopimukset. Niittä näyttää olevan pesiytymässä etenkin matalapalkka-aloille (lue: erityisen raa'an riiston aloille).

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #108

Tuossa Pekalla on oletuksena se, että työn määrä on vakio. Eli jos toinen firma tekee työn, niin se on toiselta pois. Työn määrä ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole vakio, koska TES -palkkaa alentamalla kannattavan yritystoiminnan piiriin Suomessa tulee enemmän työtä.

Toinen ajatusvirhe Pekalla mielestäni on, että juuri TES -palkka olisi se raja, jonka jälkeen mennään sossun luukulle. Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita, jo pelkästään asuinpaikka vaikuttaa siihen, millä palkkatasolla tarvitaan sossua. Jokainen tietää itse parhaiten, millä palkkatasolla kannattaa ottaa työ vastaan.

Ymmärrän hyvin, että nämä esittämäni ajatukset ärsyttävät monia, mutta nyt kuitenkin tarvitaa toimenpiteitä (ehkä väliaikaisia) Suomen työllisyystilanteen parantamiseksi.

On aina helppo esittää kritiikkiä, mutta en ole nähnyt tälläkään palstalla hirveästi ehdotuksia Suomen huonon työllisyystilanteen korjaamiseksi. Jään miellelläni nyt kuulemaan uusia ideoita !

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #110

Ei työn määrä ole vakio, mutta se riippuu ostovoimasta ja jos markkina ei kasva niin silloin tuo nollasummapeli toimii kuten kuvasin

Ja nythän eletään nollakasvun ja itse asiassa negatiivisen kasvun aikaa, joten kuutuskyky ei muutu

Itse asiassa työn määrä vähenee kun tuottavuus nousee.

Työn määrä voi siis vähentyäkin

Sinäkin uskot kaikenlaista propagandaa, jos työn terjonnan teoria pitäisi paikkansa niin NL olisi elänyt hyvin sinkkiämpäreillä

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #111

Pekka,

Edelleen odotan niitä ehdotuksia, miten Suomen (yksityisen sektorin) työllisyystilanne saadaan kestävällä tavalla paranemaan (ei valtion velkaelvytystä, kiitos).

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #112

Niin kuin Ruotsissa ja Saksassa on tehty eli työtä jakamalla muun kuin työttömyyden kautta

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #113

Totta. Tehokas keino olisi siirtyminen 4-päiväiseen työviikkoon tai 6-tuntiseen työpäivään. Varsinkin ensin mainittu pakottaisi palkkaamaan lisää väkeä, mikä vähentäisi verotustarvetta, kun työttömyyskustannukset laskisivat.

Mutta työttömyyskustannuksethan eivät näy tilinpäätöksessä! Mutta hipheijaa! Homma helpoisti korjattu: jokaisen yrityksen tilinpäätökseen tulee merkitä näkyviin kunkin osuus maksetuista työttömyyskuluista, allokoituna pelkästään yritysten maksamaan verotuottoon. Voisivat "säästöirtisanomisetkin" vähetä, kun osakkeenomistajille väännettäisiin rautalangasta, mitä irtisanomisista menopuolelle kertyy.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #113

Voitko Pekka hieman avata, miten tämä työn jakaminen käytännössä Suomessa tehtäisiin siten, että se ei heikentäisi yritysten kilpailukykyä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #116

Ruotsissa ja Saksassa on lisätty osa-aikatyötä ja valtio tukee sitä.

Työttömyyttä on hoidettu jo 100 vuotta yleistä työaikaa lyhentämällä

Se on tapahtunut eläkeikää alentamalla, lomia lisäämällä, viikottaista työaikaa lyhentämällä.

Näin tapahtui aina 80-luvulle, sen jälkeen Suomessa työaikaa on jaettu työttömyyden kautta ja valtio tukee sitäkin

Saksa ja Ruotsi ja moni muu on vvalinnut työajan lyhentämisen ja kuten alla olevasta linkistä käy ilmi Suomessa työlliset tekevät pitkää vuosityöaikaa.Saksassa työtuntien määrä on huomattavasti pienempi, Ruotsissakin 100 tuntia

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/1...

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #117

Pekka, alla olevasta linkistä voit todeta mm. että:

"Eurooppalaisen vertailun mukaan suomalaisten työviikko ja vuosityöaika on EU-maiden lyhimpiä." "Vain ranskalaiset tekevät vieläkin lyhempää työviikkoa."
"Suomalaisten vuosityöaika on EU:n neljänneksi lyhin. Lyhin vuosityöaika oli Ranskassa. Myös Tanskassa, Saksassa ja Ruotsissa normaali työaika on Suomea lyhempi, mutta toteutunut työaika on Suomea pidempi."

http://app.kauppalehti.fi/news/article/paauutiset?...
(tiedot ovat vuodelta 2014, sinun antamassasi linkissä tiedot olivat vuodelta 2010).

En lainkaan vastusta sitä, että valtio voisi tukea osa-aikatyötä, mutta jos se lysti maksatetaan verottamalla yrityksiä entistä enemmän, lopputulos on tämän keskustelun kannalta yhtä tyhjän kanssa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #118

Höpö höpö, tuolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.Tuo luku on vain teoreettinen virallinen viikkotyöaika ei siis tehtyjen tuntien mukainen

Ja loma-arkipyhät vaikuttavat työtunteiin, samoin osa-aikaisuus etc

Kannattaisi tutustua edes hiemn miten tuo määritelty.Kauppalehti on aika huono tulkitsemaan tilastoja, yleensä kirjoitellaan puuta heinää

Todellinen vertailukelpoinen on vuosityöaika kun mukana ovat kaikki tehdyt tunnit ja ne laskettuna työllistä kohti

Ja yritysten vero on käytännössä nolla, sillä yritystuet ovat yhtä suuret kuin yritysten maksamat verot

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #121

Niinhän se kuin vanha sananlasku sanoo: vale, emävale ja tilasto. Jokainen valitsee itselleen sopivan tilaston.

Mutta jos siis ymmärsin oikein Pekka, sinun ratkaisusi Suomen huonoon työtilanteeseen ja valtion velkaantumisen pysäyttämiseen olisi siis palkata lisää työntekijöitä yrityksiin tekemään sama työ, joka nyt tähdään pienemmällä joukolla. Vielä tarkennuksena kysyisin, laskettaisiinko työntekijöiden palkkaa samassa suhteessa kuin heidän työaikansa lyhenee.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #122

Minähän puhuinkin työn jakamisesa.Nyt kun kasvua ei ole niin ei ole jaettavaakaan.

Saksassa ja Ruotsissa valtio tukee osa.aikaistamista maksamalla 60-70 % ansionmenetyksestä.

Suomikin voisi tehdä niin, rahoitus järjestyy säästyneistä työttömyys-asumistukimenoista

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #123

Pahaa pelkään Pekka, että hallituksen valtiovarainministeri Rinne ei riemastuisi, jos hänelle ehdotettaisiin laajamittaista osa-aikatyön tukemista valtion ennestäänkin alijäämäisestä budjetista.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #122

Onhan tietysti mahdollista, että onnistumme kehittelemään jotain uutta mikä saa viennin vetämään.Nokia oli sellainen veturi 90-luvulla

Mutta tällaisen idean ja teknologian kehittelyyn menee vuosia

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tehtäiskö samaan sassiin esim. rakennustyömailta tutulle piirteelle, jossa..

..jo olemassaolevan työehtosopimuksen (sis. määritelmät työtehtävistä, viikkotyöajasta ja palkasta) lisäksi tullaan vaatimaan lisäpalkkoja ennen kuin seuraava työmaavaihe aloitetaan,

..siten, että moista harrastavat ja lisäpalkkauksesta kieltäytyvää työnantajaa työtehtävien vitkuttamisella jne. kiristävät työntekijät laitettaisiin julkiseen rekisteriin?

Sopimuksia rikkovista työnantajista (joiden tulee seurauksensa saadakin) kyllä riittää puhetta (toki pitääkin puhua), mutta kokonaiskuvalle tekisi enemmän oikeutta se, jos vähintään samassa määrin eri sopimusten henkeä sekä yksityiskohtia rikkovista sekä työnantajia kiristävistä työntekijöistä kirjoitettaisiin ja puhuttaisiin samaten.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Nyt mie provosoiduin tästä plokista ja nuista kommenteista, työelämä on niin tosi kovvaa tänä päivänä, että löysä ilkeily puolin ja toisin on rikos kaikkia vastaan...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Työelämässä ja sodissa pärjäsi ennen vanhaan hurtilla huumorilla. Ainakin minä tykkään. Jos en nyt keinotekoisesta omastani, niin kyllä muiden.
Taitaa nykyisin olla luvallista vain räppäreille ja standuppareille?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#31 Ilona

-Onko Palvelualojen Ammattiliitto PAM tehnyt joskus jotakin jäsentensä etujen ajamiseksi-

Pamihan ei tietääkseni työehdoista yksin päätä-
Mikä neuvoksi, jos neuvotteluista ja vaatimuksista huolimatta työnantajapuoli ei suostu nostamaan palkkoja ja parantamaan työolosuhteita?
Pitäisiköhän PAM:n henkilökunnan ruveta lakkoilemaan, kun muutakaan vaihtoehtoa ei näytä olevan. Ilona Oksasen mukaanhan se on niiden velvollisuus.
Kaikkien Pamin toimistojen henkilökunta johtajineen mielenosoituslakkoon työnantajan nihkeätä sopimuskäytäntöä vastaan ainakin pariksi päiväksi. Jäsenten ei tarvitsisi kärsiä ansiomenetystä. Se olisi sitä oikeaa jäsentensä puolustamista.

P.S.
Ilona laukoo aivan ihanan sekavaa tekstiä tuutin täydeltä. Tosin sillä ei ole mitään tekemistä todellisen työelämän kanssa. Ilmi selvä politiikko tai ainakin ainesta.

Pekka Heliste

PAM koostuu köyhistä kauppapiioista, joiden järjestäytymisate on 30 % luokkaa.Ei heitä saa lakkoon

Eikä heillä ole varaa lakkoon, ei alle 2000 euron tuloilla lakkoilla

Lääkärit ovat hyvätuloisia ja he voivat olla vaikka 7 kuukautta lakossa

Tai NHL pelaajat, jotka voivat olla vuodenkin uuninpankolla.

Lakko on hyvätuloisten harrastus

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Heliste 47

Sikisipä ehdotinkin parempipalkkaisten edunvalvojien toimenpiteitä heidän puolestaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #50

Eipä noista avustajistakaan ole apua jos kauppapiioilta puuttuu neuvotteluvoima

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #72

Kauppapiikojen neuvotteluvoiman puuttuminen ei johdu matalista palkoista vaan alhaisesta järjestäytymisesteesta. Siihen taas on perussyynä kasvatus: naiset kasvatetaan pienestä pitäen epäsolidaarisiksi, epäsosiaalisiksi alistujiksi, ja ihmisiksi, jotka sosiaalisella ruumiinkielellään viestivät ympäristöön nöyryyttä, pelkoa ja myöntyväisyyttä. Ja tämän seuraukset näkyvät myös talouselämässä.

Ongelmana on, että naisvaltaisten alojen huonosta palkkakehityksestä kärsii koko yhteiskunta ja kansantalous.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #78

Kyllä lakko on myös taloudellinen kysymys.Ei kauppapiian palkasta jää säästöön rahaa ja niinpä hänen lakkonsa kestää max 1-2 päivää.

Lääkäri voi hoitaa asiakkaita kotonaan maksua vastaan ja hän voi olla jopa seitsemän kuukautta lakossa.Kauppapiika olisi kadulla ja omaisuus pakkohuutokaupattu .

NHL pelaajakin voi olla uuninpankolla vaikka vuoden, rahat riittävät

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #85

Juuri siksi liitoilla on lakkokassoja, lakkoilu ei nojaa omiin, vaan yhteisiin, säästöihin - vähän niin kuin vakuutus. Itse keskustlein taannoin lakon mahdollisuudesta kunnallisissa suurkeittiöissä (kokin palkka kympin tienoilla), ja ruovien asenne oli: "eihän me sellaista voida tehdä", ei suinkaan "ei meillä siihen ole varaa".

Tosiasia on, että viikon lakko julkisen alan ruokahuollossa nostaisi helposti tuntipalkkoja parilla eurolla: kuinka kauan kestäisi lakko, jonka seurauksena sairaaloissa, kouluissa ja vanhainkodeissa saisi aamiaiseksi kaurapuuroa, lounaaksi kaurapuuroa, päivälliseksi kaurapuuroa ja illalliseksi kaurapuuroa (hätätyöt on pakko tehdä, mutta minimihenkilöstö ei muuta ehdi tekemään)? Varakkaatkin kun söisivät sitä kaurapuuroa sairaaloissa ja heidän mukulansa kouluissa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #86

Lääkärieden luulisi olevan vielä kriittisempi ryhmä, mutta he ovat saaneet pitää 7 kuukauden pituisia lakkoja

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #99

Niinpä äkin luulisi. Mutta ero osoittanee selkeästi, kumpi on tärkeämpää, flunssarokote vai ruoka. Lääkärikään tuskin kauaa jaksaisi pelkällä kaurapuurolla työmaaruokana.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #101

Tuskinpa jalkaansa avomurtuman saanut on samaa mieltä tai syöpää sairastava

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #125

Avomurtumat ja syöpäpotilaat hoidetaan Suomessa myös lääkärilakon aikana, ihan rangaistuksen uhalla, flunssarokotuksia ei.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vai sillä lailla.Liiton velvolisuus on ajaa maksavien jäsentensä asioita.Ja tiedoksesi jos et teksistä mitään ymmärrä,ei voi kuin pahoitella.Liitto on se joka neuvottelee työntekijöiden sopimuksista.Mitä et ymmärtänyt?

Aikanaan liitto oli ajamassa duunareiden asiaa ja oikeuksia,nykyisin siellä on näitä joille on epäselvää kenen asialla ovat.Älä erehdy kuvittelemaan,etten tiedä mistä kirjoitan.Kyllä siellä nämä poliitikot ajavat kaksilla rattailla.

Aika hauskasti kirjoitat ettei ole tekemistä todellisen työelämän kanssa,jaha,kovin todelliselta ainakin on vaikuttanut.Ehkäpä kuitenkin tiedän hitusen enemmän PAMinkin sopimuksista ja niiden sisällöstä,ja kuinka on ajettu keidenkin asiaa.

Lakkoilusta en maininnut yhtikäs mitään.Se toimi työntekijöiden aloittamana tai sillä uhkaamalla vielä joskus 80 luvulla,ei enää,eikä kukaan uskalla.Taistelu työpaikoista on siksi koventunut.PAM on unohtanut ne pienipalkkaiset,valitan ,vaikka se voi olla ikävää niellä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jos Ilona olisi ollut työntekijän edustajana neuvottelemassa työnantajan kanssa palkoista ja työolosuhteista, niin kertoisit, mikä auttaa, jos työnantaja osapuoli ei kerta kaikkiaan hyväksy esittämääsi korjausta?
Lakkoilu ei tule kyseeseen.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Mitäs tykkäisitte, laitettaisiinko kanssa rekisteriin ne työntekijät, jotka rikkovat työehtosopimusta? Esimerkiksi laittomin lakoin?

Noin yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että yleissitovuus loukkaa perusoikeuksia (joihin kuuluu mm. oikeus tehdä sopimuksia parhaaksi katsomallaan tavalla) ja siitä pitäisi luopua. Minkään ei tietysti tarvitse estää ammattiyhdistystä laatimasta sopimusta jäsentensä puolesta, mutta ei sen sopimuksen tarvitse sitten sellaisa sitoa jotka eivät siihen valtakirjaa anna.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Laittomat lako tovat yleensä seurauksia työnantajien sopimusrikkomuksista. Kun laillinen tie on työntekijäpuolelle niin hidas, lakko on usein noopein ja tehokkain keino saada asiat taas sovitulle tolalle.

Pitäisiköhän myös alkaa pitää julkista listaa niistä yrityksistä jotka toiminnallaan saavat eniten lakkoja aikaiseksi?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Se on useammin kuin yhden kerran kun lakko on kohdistunut kokonaan toiseen työnantajaan. Niin että kuka sen silloin on aikaiseksi saanut?

Entäpä sitten semmoiset lakkoilijat jotka ovat harjoittaneet työmaaterroria kollegoitaan kohtaan? Saisiko niistä rekisteriä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #75

Jokaisella lakolla on syynsä ja kohteensa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #77

Oliko tämä kyllä vai ei? Siis saako rekisteriä pitää niistä, jotka rikkovat työehtosopimusta, vai eikö saa?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #75

Kysessä on solidaarisuuslakko ja se ei ole laiton lakko

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #100

Lakko on laiton, jos se on vastoin voimassaolevaa työehtosopimusta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mie näkisin mieluummin listan kunnollisista työnantajista: luotettavista, oikeudenmukaisista ja ikäsyrjintää harjoittamattomista.

Tosin - ketä siinä listassa olisi?

---
Aamulla:

Yön yli nukuttuakaan en tiedä listaan ketään. Syy yhteiskunnan ja työpaikkojen tilanteeseen ei silti ole työnantajien yhtään sen enempää kuin muidenkaan.

Kannattaako syyttää kärpästä ikkunaan kakkaamisesta vai katsoa mitä ikkunan takana on?

Ikärasismi on Suomen lahja Euroopalle. Huono johtaminen on maan suurin ongelma. Akava eriarvoistaa työelämää rankasti. Työntekijät on pantu kilpailemaan toistensa kanssa verisesti. Kandiyhteiskunnassa parhaat ja kokeneimmat on syrjäytetty. Arvoton kaksinaismoralismi ohjaa toimintaa. Hallitus on päättänyt tehdä Suomesta nopsasti maailman korkeimmin koulutetun maan. Samalla edes kaikkein tärkeimpiin virkoihin ei vaadita korkeaa tutkintoa. Opettajainkoulutus ja muu yliopistoissa on retuperällä: malli on Amerikasta, maasta jossa kissakin voi ostaa maisterin paperit. Asiantuntijaa kavahdetaan, dosentti on pelsepuupista seuraava - alaspäin.

Tyhmyys, itsekkyys ja valtapolitiikka ovat klikkiytyneet byrokratian kanssa.

Laitetaan työt ja palkat maassa uuteen jakoon, niin eivätköhän yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus taas löydy byrokratian ja nurkkakuntaisuuden tilalle.

Ihmisoikeudet olivat ihan mukavia: työ, työpaikan vapaa valinta ja hyvinvointi. Ne löytyvät taas, jos yhdessä niin päätetään.

Mikäs siinä, voihan yhden ihmisen ja asian puolesta kerätä nimilistoja ja mustata työnantajan maineen. Tapaus Kopakkala on siitä irvokas esimerkki. Mutta kannattaisiko siirtää katse ikkunassa olevasta kärpäsen jäljestä siihen, mitä ikkunan takana on?

Arvostan kirjoittajaa ja kaikkia muita ihania nuoria ihmisiä, joiden hyväksi olen tehnyt elämäntyöni ja jatkan sitä edelleen. Keskustelua tarvitaan ja laajoja näköaloja. Parasta olisi, jos tv ja tietokone eivät olisi nuorten kasvattajia kuten rapakon takana.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Katriina Kajannes, laita nyt ihmeessä oma firma pystyyn ja palkkaa siihen muutama ihminen, niin saat toteuttaa kaikkia noita haaveilemiasi ihanteita!

Vai onko taas niin, että "Enhän minä", "Eivät kaikki voi ottaa yrittäjän riskiä", "Kyllä jollakulla muulla on velvollisuus tarjota työtä!".

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vastaus nimimerkille Reija Haapanen

En ole koskaan neuvonut ketään siirtymään jollekin alalle, opiskelemaan jotakin asiaa. En ole koskaan sanonut ketään yli- tai alikoulutetuksi tai väheksynyt toista hänen kouluttamattomuutensa, koulutuksensa, alansa, yrittäjyytensä, ei-yrittäjyytensä, kokemuksensa, sen puuttumisen, iän, sukupuolen, puoluekannan tms. vuoksi.

Miksi sellainen on niin yleistä USssa?

Monipolvisen yrittäjäsuvun jäsenenä arvostan suuresti yrittäjiä. Mutta demarina ja humanistina arvostan ihan yhtä paljon kaikkia muitakin.

Käyttäjän PiiaNoronen kuva
Piia Noronen

Erityiskiitokset kommentistasi. Näin näen itse juuri myös asian. Aina on hyvä keskustella ja miettiä yhdessä vaihtoehtoja vaikka on erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä asioihin. :)

Käyttäjän anttialien kuva
Antti Laine

Työehtosopimuslain 7 § mukaan on jo mahdollista tuomita työehtosopimuksen määräyksiä rikkova osapuoli hyvityssakkoon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Norosen ehdotus on hyvä. Kannatan sitä.

Muita hyviä rekistereitä voisivat olla esimerkiksi luettelo työturvallisuusmääräysten rikkojista sekä luettelo käydyistä YT-neuvotteluista ja niiden tuloksista.

Lisäksi kannattaisi harkita järjestelyä joissa työntekijä ei menetä työttömyyskorvauksiaan jos ei suostu tuollaisilla listoilla olevien työnantajien palvelukseen? Karenssiakaan ei tietenkään tulisi jos sellaisen palveluksesta irtisanoutuu.

Olen joskus aiemmin ehdotellut yrityksielle sosiaalisen vastuun sertifikaattia erilaisten ympäristö- ja toimintasertien lisäksi. Sillä ne voisivat profiloitua hyvinä ja vastuullisina työnantajina sekä asiakkaiden että työntekijöiden, nykyisten ja mahdollisten tulevien, silmissä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

"luettelo työturvallisuusmääräysten rikkojista"

Otat vain listauksen kaikista Suomen yrityksistä. Voin vakuuttaa, että jotain työturvallisuusmääräystä on rikottu aivan kaikissa. Vaikka nyt pidetty vesipulloa pöydällä:

http://yle.fi/uutiset/vesipullokin_voi_olla_tyotur...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Haapasen linkittämässä jutussa oli hyvä peruste vesipullohuomautukselle. Ymmärrän sen vallan mainiosti. Ja siinä myös kerrottiin, että kyseinen episodi ei johtanut työsuojelumerkintään.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Taitaa olla niin, ettei niissä työpaikoissa, joissa karkeimmat rikkomukset tapahtuvat ole edes luottamusmiestä. Voi olla, että sovellettavaa työehtosopimustakaan ei ole tai työnantaja ja työntekijät eivät siitä tiedä. Isoilla työpaikoilla tilanne on vielä toisin, mutta ay-liikkeen ja työnantajaliittojen ohjaus puuttuu usein pienemmistä.

En usko, että kirjoittajan vaatimus julkisesta rekisteristä menisi sen paremmin Eduskunnasta tai edes työmarkkinajärjestöistä läpi.

Työtä etsivän kannattaa toki soittaa liittoon ja kysellä työnantajan maineen perään, vastauksenkin voi joskus saada. Tietysti kannattaa myös järjestäytyä, jotta apu palkkauksen suhteen löytyy, jos alipalkkauksesta on kysymys.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Verovelkarekisteriäkin pidettiin ensin mahdottomana ja nyt se saatiin, tosin melkoisesti vesitettynä mutta kuitenkin. Ei siis kivitetä Norosta edelläkävijänä vaan aletaan ajaa asiaa. Ehkä jonakin kauniinpana päivänä...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ajatus on kaunis ja suositeltava. Ongelmana on, että, päin vastoin kuin verovelkarekisterin kohdalla, tuon "rikerekisterin" kärjessä olisivat esim. PAMin sektorilla suurten ketjujen omistamat ravintolat, joissa esim. työaikalakia rikotaan päivittäin, ilman, että viranomaiset siihen puuttuisivat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #80

Ehkä julkisuuden paine saisi käytännöt muuttumaan jopa suurissa ketjuissa? (Taisinpa sortua yltiöpositiivisuuteen)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mitä tulee erilaisiin rekistereihin tulee niin työnantajilla, varsinkin sotien jälkeen oli tiettävästi ns. "mustat listat" käytössä, varsinkin kovimmat kommunistit noissa listoissa oli. Mikäli työpaikalla vallitsee työnantajan ja työntekijän välillä keskinäinen kunnioitus, ymmärrys ja luottamus toisiaan kohtaan, vaikaistakin eteen tulevista asioista on varsin helppo sopia, tämän olen havainnut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Lisää rekistereitä tamä maa tarvitseekin, sitten tietysti perustetaan valvontakomissio ja näin ne asiat lutviutuu, ja kansantalous lähtee varmasti nousuun ja paskat yrittäjät saadan linnaan.

Erittäin hieno ehdotus, tämä varmasti nostaa mielialat kattoon sekä AY-liikkeessä, että yrittäjissä JESS!

Antero Moilanen

Ei unohdeta kuljetusalaakaan. Tavaraliikenteessä kilpaillaan keikat niin polkuhintaan, että usein ainoa tapa saada joku centti firmaan on kusettaa se kuljettajan palkasta. Jo sovitusta, esim. keikkaliksasta.

Polakki tai Eestipoika tekee puoleen hintaan ja on valmis asumaan rekan nupissa työparinsa kanssa viikkotolkulla. Siinä ei tosin kovin helpolla esim. perhettä rakenneta.

Kysymys onkin että mitä tämän jälkeen? Kuka syrjäyttää heidät? Kiinalaiset? Mihin se halvalla tahtominen loppuu?

Camilla Östman

Kyllä kannattaisi silloin ei muut törmäisi idiootti työnantajiin esim. Vammaiseen työnantajaan jossa olet pikemmin ORJA ja teet kaiken mahollisen joka ei edes kuulu sinun työtehtäviin ilman minkäänlaisia Lounastakoja/puhumattakaan kahvipausessta, teet työtä 7-8½h / päivä suu kuivana!Haluaisin ilmiantaa tämän työnantajan mutta mITEN?

Toimituksen poiminnat